perjantai 20. toukokuuta 2011

Vagushermostimulaattori leikkaus osa 2

Kävin tässä eilen sitten tapaamassa leikkaavaa lääkäriä, sairaanhoitajaa ja anestesialääkäriä. Oli ihan kiva jutella tulevasta leikkauksesta ja saada vähän lisää tietoa. Kirurgi sanoi, että joudun jäämään sairaalaan yöksi, mut ei voi mitään. Täytyy vaan toivoo, et isä tai joku tuo mulle sinne jotain salaattia, koska sairaalan salaatit ei tosiaankaan oo hirveen hyviä. :) Lääkäreiden ja sairaanhoitajan kanssa käytiin myös läpi kaikki perusasiat esim. lääkitykset, allergiat, miten edelliset leikkaukset on mennyt, mahdolliset riskit, toipuminen ym.. Leikkauksen jälkeen, ku lähden sairaalasta olen kuulemma samassa kunnossa kuin tullessa. Ainakin näin leikkaava lääkäri lupas. :)

Leikkaava lääkäri selitti, että stimulaattoriin laitetaan heti leikkauksen yhteydessä jo pienelle voimakkuudelle ja sitä voimakkuutta lisätään taas vähän leikkauksen jälkeen ja taas seuraavana aamuna. Voimakkuuden lisäämistä jatketaan tämän jälkeen parin viikon välein, kunnes saavutetaan paras tulos. Vagushermostimulaattoria voi kuulemma ennemmin verrata lääkkeisiin kuin mihinkään suureen epilepsia-leikkaukseen. Stimulaattori ei ennemminkin vähentää kohtauksia kuin veisi kaikkia pois. Lääkkeitä ei yleensä voi eikä kannata lopettaa. Kolmanneksella stimulaattori toimii todella hyvin, toisella kolmanneksella se toimii ihan ok ja kolmanneksella se ei auta ollenkaan. Että aikamoista arpapeliä. :D Mut siihenhän on totuttu? ^^

Saan myös sairaalastani mukaan kaksi magneettia. Niissä ei ole muuta eroa kuin, että toisen voi laittaa käteen (kuten kellon) ja toisen voi laittaa vaikka vyölle. Kun magneettia käyttää stimulaattorin päällä stimulaattorista lähtee ylimääräinen voltti aivoihin. Siis jos tuntuu, et ok, kohtaus taitaa olla tuloillaan ni sit kannattaa käyttää magneettia stimulaattorin yllä. Kohtausta ei välttämättä tule. Toinen mihin stimulaattori voi käyttää, on pysäyttämään stimulaattorin. Kun magneetin teippaa stimulaattorin päälle, stimulaattori pysähtyy ja kun magneetin ottaa pois, lähtee yksi vähän isompi voltti aivoihin. Joku voi haluta vähäksi aikaa pysäyttää näin stimulaattorin, koska se saattaa aiheuttaa pientä puheen käheytymistä aika-ajoin. Jos esim. pitää paljon puheita, on kätevää vähäksi aikaa pysäyttää stimulaattori. :) Varsinkin alussa kuulemma äänen käheytymistä tapahtuu..

Vau.. Tulee hieman tekstiä. ^^ Koittakaa jaksaa, hieman tietoa vielä jäljellä. :)

Se voltti, joka lähtee aivoihin, kun käyttää magneettia stimulaattorin päällä on muuten hieman voimakkaampi, kuin voltit normaalisti. Patterit stimulaattorissa kestää n. 7 vuotta ja sitten leikkaamalla vaihdetaan. Leikkaus ei kuitenkaan ole yhtä iso kuin ensimmäinen. Mulla tulee olemaan leikkauksen jälkeen kaks arpea. Yks kaulalla ja yksi kainalon alapuolella. Toi toinen, joka on mulla kainalon alapuolella, leikataan yleensä tähän rinnalle, mutta mulla kasvaa herkästi arpi liikaa (arpi keloidi), joten jos nämäkin kasvavat niin haluan mieluummin arven edes hieman "näkymättömälle" paikalle. :) Toista arpea ei oikein voi siirtää. Siinä tarvitsee varmasti tarkkuutta, että saa ne johtimet aseteltua oikeisiin hermoihin.

Hieman jännittää, mutta ei pahemmin. Mua on leikelty niin paljon ja oon ollu paljon sairaalassa, että en oikeen osaa jännittää. :) Enemmän mua toi lopputulos jännittää kuin itse leikkaus. En oikein osaa kuvitella itseäni stimulaattorin kanssa, mut kai siihen tottuu. Viimeks tunti sitten ajattelin, et ois hienoo, jos tolla stimulaattorilla saisin nää pienemmät nykinät pois ni ois helpompi liikkuu kaupungillaki. Ei tarvis kokoajan pysähellä, ku toinen jalka alkaa nykiin.

Mut eiköhän siinä tullu tarpeeks nyt vähäks aikaa.. Päivitän tilannetta ja fiiliksiä viimestään ennen operaatiota. :D Sairaalassa pitää olla seitsemältä, ei oo saanu syödä eikä juoda 6 tuntiin. Epi lääkkeet tietty saa ottaa pienellä vesimäärällä. :)

Aurinkoista viikonloppua.. :)
--salla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti